Fugleinfluenza fundet i dansk hobbybesætning af ænder

Polytunnel drivhuse giver fast afskærmning

Så skete der, der bare ikke måtte ske – det første danske udbrud af den frygtede fugleinfluenza H5N8 er konstateret i en hobbybesætning af ænder i Skibstrup ved Ålsgårde i Nordsjælland. Omkring 30 ænder i besætningen døde i weekenden, og i dag er Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen ved at aflive alle fjerkræ i besætningen. Udbruddet betyder, at fjerkræavlere i en radius af 3 kilometer rundt om landsbyen Skibstrup skal holde deres besætninger inden døre. Det er desuden ikke tilladt at transportere fjerkræ ind eller ud af området.

De generelle regler for at holde fjerkræ i Danmark

Som oplyst har Fødevarestyrelsen på baggrund af tidligere fund af fugleinfluenza i vildtlevende fjerkræ i Danmark, samt udbrud syd for grænsen, gjort det til et lovkrav, at man som fjerkræavler i Danmark skal holde sine fugle bag hegn og under fast tag eller fast overdækning, så de ikke kan komme i kontakt med vilde fugle. Lovteksten siger bl.a.: ” Fjerkræ eller andre fugle i fangenskab skal fodres og vandes indendørs eller under fast tag eller fast overdækning, der sikrer, at større vilde fugle ikke kommer i kontakt med det foder og vand, der er beregnet til dit fjerkræ eller dine andre fugle.” Flere lande i Europa er allerede ramt af fugleinfluenzaen, og nu er det første tilfælde desværre også fundet i Danmark. Det er afgørende, at samtlige danske avlere overholder de nye krav for at begrænse risikoen for yderligere smitte!

Yderligere spredning af fugleinfluenza kan gå ud over eksporten

Spreder fugleinfluenzaen sig yderligere, kan det betyde store tab i forhold til vores eksport. Vil man som avler gerne leve op til Fødevarestyrelsens krav, uden at det forringer dyrenes vilkår for voldsomt, skal man måske gå nye veje. Uanset om man er professionel eller ’blot’ hobbyavler, har man brug for en løsning, hvis ens dyr er vant til at komme ud i det fri. Med et eller flere velvalgte produkter kan man både overholde Fødevarestyrelsens regler og tilgodese dyrenes velbefindende. Hos Dancover kan man få forskellige produkter, som man hurtigt kan sætte op, og som kan udgøre den krævede ’faste overdækning’ i form af et polytunnel drivhus, hvor man kan lukke dyrene ud uden at de kommer i kontakt med evt. smittekilder. Ud over de lette drivhuse kan man vælge at lave et overdække med en eller flere gennemsigtige presenninger. Se de forskellige muligheder på Dancovershop.com.

 

Share